PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Biurowiec pełen designu

  • Autor: Propertynews.pl
  • 13 wrz 2017 14:28

Biurowiec pełen designu D48

Penta Investments zaangażowała renomowane studio Robert Majkut Design do zaprojektowania lobby biurowca D48, zlokalizowanego w sercu biurowego Służewca, u zbiegu ulic Domaniewskiej i Postępu. Aktualnie trwają prace wykończeniowe.

REKLAMA

– Wiedzieliśmy, że zostaliśmy zaproszeni do tego projektu po to, aby pokonać pewną oczywistość tworzenia biurowego lobby, których jest przecież na Służewcu biurowym multum. Wiedzieliśmy, że nie jest rozwiązaniem proste ukrycie się za przykładnymi panelami laminatów i szkła, i że choć musimy zachować pewną powściągliwość, potrzebny jest prawdziwy, surowy pazur i konkret. Postawiliśmy na zróżnicowanie nastrojów w strefach lobby od skrajnego minimalizmu do hotelowej przytulności i od elegancji i prostoty surowego materiału – takiego jak architektoniczny beton – po niestandardowe materiały dalece przetworzone. Dzięki temu przestrzeń lobby D48 operuje bardzo zróżnicowanymi nastrojami – komentuje Robert Majkut, Head of Design, Robert Majkut Design.

Strefa recepcji D48 to minimalistyczna przestrzeń oparta o skrajnie proste geometrie brył. Dominująca na podłodze biel podłogi terazzo przetykana jest liniami polerowanego mosiądzu, z niej wyrastają szare, gładkie betonowe ściany architektonicznego betonu by w najwyższej części zamknąć się białym jak podłoga sufitem. W centralnej, najwyższej części to jedyne materiały poza ladą recepcji, wykonaną z jednego kawałka, 9-metrowego bala drewna. Prosta kostka pnia przecina tą biało-szarą przestrzeń złocistym odcieniem surowego, spękanego dębu w jego naturalnej barwie.

Na wprost recepcji – w opozycji do jasnej przestrzeni holu głównego – znajdują się ciemniejsze, punktowo, ciepło oświetlone strefy poczekalni i wypoczynku. Pełne miękkich tkanin, ciemnych kolorów, obłych powierzchni i niskich siedzisk stanowią istotną przeciwwagę do minimalizmu głównej strefy. Czyste, strzeliste betonowe ściany z jasnym sufitem kontrastują tu ze ścianami obłożonymi czarną, matową, paloną stalą, na tle której ustawiono szaro złociste meble w naturalnym filcu, pluszu i naturalnej skórze. Dopełniają je meble w czarnym i dębowym fornirze oraz meble w matowej, czarnej stali oraz z polerowanego mosiądzu. Całość została dopełniona stojącymi lampami z delikatnych mosiężnych drucików, białego szkła, czarnych abażurów i małych stolików zrobionych z białego marmuru. Z ciemnego w tej części sufitu sączy się punktowe światło. Sufit został wykonany z filcowych, antracytowych lameli, zamykając tą przestrzeń akustyczną otuliną, ukrywająca dyskretnie wszystkie sufitowe instalacje.

  • 1
  • 2
  • Redd 2017-09-13 16:19:51
    Walter Herz świetnie urządzili swoje biuro walterherz.com/pl/a/przestrzen-do-pracy-z-analiza-w-tle

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - CRESA Partner serwisu - Echo Investment S.A. Partner serwisu - Interbiuro Partner serwisu - Nowy Styl Partner serwisu - Penta Partner serwisu Partner serwisu - Skanska Property Poland Sp. z.o.o. Partner serwisu - TDJ Partner serwisu - Vastint Partner serwisu - Workplace Solutions Partner serwisu - Zinel

PRIME PROPERTY PRIZE 2017

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA