PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Otwarto biurowiec Volvo Polska

  • Autor: Propertynews.pl
  • 23 lut 2015 07:40

Otwarto biurowiec Volvo Polska

Firma Volvo Polska dokonała 19 lutego oficjalnego otwarcia swojego najnowszego budynku biurowego usytuowanego na terenie firmy przy ul. Mydlanej we Wrocławiu.

REKLAMA

Użytkownikami nowego biurowca będą pracownicy Volvo IT. W budynku przewidziano miejsce dla ponad 350 pracowników na trzech kondygnacjach.

Ideą przyświecającą nowej inwestycji było stworzenie innowacyjnego obiektu, w jak najszerszym stopniu uwzględniającego proekologiczne rozwiązania dostępne na rynku. Już na etapie projektowania i w procesie realizacji biurowiec był porównywany do budynku wzorcowego organizacji USGBC przyznającej certyfikaty LEED⃰ budynkom spełniającym określone wymagania ekologiczne. Obecnie nowy biurowiec Volvo jest w trakcie procesu certyfikacji LEED. Ogłoszenie wyników jest przewidywane w drugim kwartale br. Spodziewane jest uzyskanie certyfikatu LEED na poziomie złotym.

Biurowiec usytuowany jest we Wrocławiu, przy ulicy Mydlanej, na terenie należącym do Volvo, w pobliżu firmowych terenów zielonych z obiektami rekreacyjnymi dla pracowników firmy. W bezpośrednim sąsiedztwie budynku, w obszarze objętym projektem budowy, procent terenów zielonych w stosunku do obszaru zabudowanego jest wyższy niż to przewiduje Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego.

Ponadto, zastosowano rodzimą zieleń przystosowaną do tutejszsych warunków klimatycznych. Kilkadziesiąt różnych gatunków roślin, przede wszystkim krzewów i drzew, dobrano w taki sposób, aby same utrzymywały się na tym terenie, nie wymagając specjalnej pielęgnacji.

Aby promować działania służące ograniczeniu emisji spalin i zachęcić pracowników do korzystania z ekologicznych środków transportu, przygotowano ponad 50 miejsc dla rowerzystów wraz z zapleczem socjalno-sanitarnym. W pobliżu budynku wyznaczono też miejsca parkingowe dla pracowników dojeżdżających do pracy jednym samochodem w kilka osób, a także miejsca parkingowe dla samochodów niskoemisyjnych.
Wykorzystanie materiałów i zasobów

Do budowy obiektu zastosowano materiały najwyższej jakości o ograniczonej do minimum zawartości lotnych zwiazków organicznych, a tym samym spełniające najwyższe wymagania środowiskowe. Materiały zostały wydobyte lub wytworzone w promieniu do 800 km od miejsca budowy.

Ograniczenie oświetlenia na zewnątrz budynku przyczyniło się do zredukowania nie tylko zużycia energii, ale także zanieczyszczenia świetlnego. Natomiast dzięki zastosowaniu materiałów o wysokim współczynniku odbicia promieni słonecznych, zredukowano efekt „wysp ciepła". Przykładem może być dach, którego cała powierzchnia pokryta jest membraną w kolorze jasnoszarym. Również chodniki i parking rowerowy mają jaśniejszy kolor nawierzchni niż standardowe, co powoduje, że współczynnik odbicia światła jest wyższy niż wymagają normy organu certyfikującego.

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - Echo Investment S.A. Partner serwisu - Interbiuro Partner serwisu - Nowy Styl Partner serwisu - Penta Partner serwisu - Skanska Property Poland Sp. z.o.o. Partner serwisu - Vastint Poland Partner serwisu - Workplace

REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA