W Monopolis liczy się smak. Autorski koncept na liście najemców


W Monopolis, po „Piekarni Łódź” Aleksandry Sowy, pojawił się kolejny najemca gastronomiczny. Anna Rubaj wspólnie z Arturem Schutterem otworzą autorski koncept kulinarny w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego.
Restauracja, która powstanie w miejscu dawnej kotłowi i będzie największym lokalem gastronomicznym w wielofunkcyjnym kompleksie Monopolis, swoich pierwszych klientów przywita wraz oddaniem pierwszego etapu inwestycji w 2019 roku.
Będzie to jedna z wielu przestrzeni kulinarnych zaplanowanych na terenie kompleksu. Koncept swoistego ARTkombinatu to połączenie restauracji z galerią sztuki oraz sklepem z wybornymi produktami spożywczymi sprowadzanymi z całego świata. Twórcy projektu nie zamykają się na jeden rodzaj kuchni, chociaż dominującą będzie ta o charakterze południowoeuropejskim z elementami kuchni portugalskiej. Znajdą się tu dania inspirowane podróżami i smakami z różnych zakątków świata. Ich koncept to zupełnie nowa jakość w kulinarnym wydaniu, połączenie ogromnej pasji do gastronomii i szacunku do sztuki. Chcą stworzyć przestrzeń, gdzie można przede wszystkim dobrze zjeść, ale też poznać interesujących ludzi, posłuchać muzyki na żywo czy obejrzeć ciekawą wystawę. Miejsce pełne pozytywnej energii. Celem jest stworzenie atrakcyjnej przestrzeni na kulinarnej mapie Łodzi.
- Kuchnia musi być prawdziwa, szczera i nie przekombinowana. A potrawy powstawać muszą
z najwyższej jakości składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Szef kuchni, z którym będziemy współpracować doskonale rozumie tę filozofię i podziela nasze podejście nie tylko
do sztuki kulinarnej. Chcemy inspirować naszych gości do poszukiwań, do podróży i sprawiać, aby zawsze wychodzili od nas z dużą dawką radości. Stworzyć miejsce, w którym cały czas będzie widać tę energię i zmienność – dodaje Anna Rubaj.
„Szukaliśmy takiej przestrzeni, w której to wszystko można połączyć, która ma dobrą energię. Pierwsza, która przyszła nam na myśl to właśnie Monopolis. Od kilku lat współpracuję
z Krzysztofem Witkowskim, który jest mecenasem sztuki. Od początku wiedzieliśmy,
że to najlepsze miejsce na stworzenie układanki z doskonale dopełniających się elementów. Restauracji, sceny, galerii oraz sklepu. Mamy nadzieję, że będzie to Serce Monopolis i doceniamy to, że mamy swobodę działania” – mówi Artur Schutter, właściciel restauracji i prezes firmy Lim 8, która została także operatorem teatru w Monopolis.
Na terenie Monopolis, znajdą się różnorodne restauracje, piekarnia, kawiarnia, ale również galeria wystawiennicza, muzeum i teatr.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.