PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

EEC 2014: Sektor handlowy pod wpływem dwóch globalnych trendów

  • www.portalspozywczy.pl
  • 13 maj 2014 15:39

EEC 2014: Sektor handlowy pod wpływem dwóch globalnych trendów

Handel jest zwierciadłem całej gospodarki. Dlatego ożywienie na rynkach finansowych, zwiększenie popytu czy spadek bezrobocia przekładają się na sytuację w tym sektorze. Trzeba jednak pamiętać, że handel zawsze jako ostatni wchodzi w kryzys oraz jako ostatni z niego wychodzi - powiedział podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco.

REKLAMA

Zdaniem Ryszarda Tomaszewskiego sektor handlowy jest obecnie pod wpływem dwóch globalnych trendów. Pierwszym z nich jest zmiana sposobu robienia zakupów. Klienci częściej odwiedzają sklepy, ale kupują w nich coraz mniej produktów. - Co więcej, zwiększa się częstotliwość odwiedzin w małych sklepach, spada zaś w obiektach wielkopowierzchniowych. W związku z faktem, że w dzisiejszych realiach pełen wybór produktów jest dostępny przez cały czas, konsumenci nie kupują już zbyt wiele produktów "na zapas" - tłumaczy.

Jak dodaje, w przeszłości Polacy preferowali większe jednorazowe zakupy, które były później przechowywane w lodówce, spiżarni czy garażu przez dłuższy czas. Ten model konsumpcji traci na znaczeniu również z powodu zachodzących w kraju zmian społecznych. - Rodzi się mniej dzieci, natomiast więcej osób decyduje się na prowadzenie życia "singli" - zaznacza Ryszard Tomaszewski.

Widać też coraz większą popularność tzw. żywności convenience, czyli produktów gotowych lub prawie gotowych do spożycia. Przykładowo, zamiast kupować kilka rodzajów sałaty, klienci częściej decydują się na włożenie do koszyka jednego gotowego miksu sałat. - Inną wyraźną tendencją jest wzrost sprzedaży wyrobów w mniejszych opakowaniach. Wydaje się, że ten model konsumpcji będzie się tylko pogłębiał - prognozował.

Drugi istotny trend stanowi w ocenie prezesa Tesco dynamiczny rozwój sprzedaży internetowej. - Widać to zwłaszcza w segmencie internetowej sprzedaży żywności, czego nikt się wcześniej nie spodziewał. Owszem, prognozowano wzrost znaczenia kanału internetowego w odniesieniu do sprzedaży produktów przemysłowych, ale jeśli chodzi o wyroby spożywcze, mówiło się o wzroście na poziomie ok. 0,5 proc. rocznie. Obecne wyniki w tym obszarze wielokrotnie przewyższają prognozy sprzed kilku lat. Stało się jasne, że internetowa sprzedaż żywności zupełnie zmieni cały obraz handlu. To e-handel zadecyduje o tym, jak będzie wyglądał ten rynek za 10 czy 15 lat - przyznał Tomaszewski.

Miesiąc temu sieć Tesco zrealizowała milionowe zamówienie żywności przez Internet. - Obecnie dostarczamy dziennie około 3,5-4 tys. dostaw zamówień złożonych w usłudze e-zakupy. Ciekawy jest fakt, że prawie połowa klientów, która kupuje żywność w Internecie, dotychczas w ogóle nie była klientami Tesco. O czym to świadczy? Przed wszystkim o nastawieniu konsumentów, którzy mocno zaczęli sobie cenić wygodę - dodał.

Podkreślił też, że w jego opinii era wojny na powierzchnie w branży handlowej już się skończyła. - Dzisiaj osiągnęliśmy moment, w którym każda z firm musi sobie odpowiedzieć na dwa pytania: jak najlepiej wykorzystać portfolio posiadanych przez nas obiektów; oraz - jak dotrzeć do klientów nowymi kanałami sprzedaży?


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA