PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Miasto głodne wydarzeń kulinarnych

  • Autor: PropertyNews.pl
  • 21 wrz 2017 16:31

Miasto głodne wydarzeń kulinarnych mat.pras.

Jeśli za wyznacznik dynamiki rozwoju rynku gastronomicznego przyjmiemy przede wszystkim liczbę otwieranych restauracji, to wynik Łodzi wygląda imponująco.

REKLAMA

 - Z roku na rok w naszym mieście otwiera się coraz więcej restauracji i są to coraz lepiej przemyślane koncepty z większą szansą na powodzenie – mówi Agata Zarębska, współautorka portalu Jemy w Łodzi. – I choć do krajowej czołówki, jeszcze trochę nam brakuje, to łódzkie restauracje z coraz większym powodzeniem adaptują jednak światowe trendy dopasowując je do specyfiki lokalnego rynku. – dopowiada Zarębska. W Łodzi pojawiają się lokale tematyczne, poświęcone najmodniejszym, często egzotycznym kuchniom, a na ich stoły trafiają dania z zapomnianych składników, które przeżywają swój renesans. Szefowie kuchni zaś dbają o to, by w gotowaniu wykorzystywać lokalne i sezonowe produkty oraz oferować dania dla osób ze szczególnymi wymogami dietetycznymi. - Doceniają to goście, których kulinarna świadomość znacznie wzrosła w ostatnich latach. Zwracają uwagę na to, co jedzą i wybierają restauracje, które oferują im najwyższej jakości potrawy – dodaje Agata Zarębska.

Łodzianie są spragnieni doświadczeń wykraczających poza zwykłą wizytę w restauracji. Najlepszym tego dowodem jest ogromne zainteresowanie, jakim cieszą się festiwale kulinarne, których liczba rośnie z roku na rok. Większość z nich to inicjatywy lokalne, jak Festiwal Dobrego Smaku, Łódź Street Food Festival czy trwający Jemy w Łodzi Food Fest. Na miasto zaczęły jednak zwracać uwagę także akcje ogólnopolskie, jak Restaurant Week, który w październiku zawita do miasta już po raz czwarty.

W mieście działa kilka studiów kulinarnych. Firmy związane z gastronomią i lokalne restauracje organizują coraz więcej wydarzeń z myślą o kucharzach-amatorach, blogerach i aktywistach kulinarnych. A tych w mieście przybywa. - Społeczność blogerska skupiona wokół gotowania i jedzenia jest w Łodzi świetnie zorganizowana  – dodaje Agata Zarębska. – W mieście odbywają się ogólnopolskie spotkania blogerów kulinarnych, organizowane są warsztaty i konkursy cieszące się dużą popularnością. Na pisaniu o lokalnej gastronomii korzystają przede wszystkim restauracje, dlatego tak ważne jest, żeby szkoleń czy sympozjów skierowanych do autorów kulinarnych było jak najwięcej,  żeby wspierać ich działania.

To właśnie ta dynamicznie rozwijająca się w Łodzi kultura jedzenia poza domem i poszukiwania nowych wrażeń kulinarnych, na które zwraca uwagę Agata Zarębska, dobrze świadczy o potencjale lokalnego rynku gastronomicznego.

  • 1
  • 2

PARTNER SERWISU Partner serwisu - Arrowhead Partner serwisu - ECE Partner serwisu - EPP Partner serwisu - Polska Rada Centrów Handlowych Partner serwisu - Galeria WISŁA

PRIME PROPERTY PRIZE 2017

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA