PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Słodka rozpusta na horyzoncie. Stary Browar w starterach

  • Autor: propertynews.pl
  • 02 lut 2018 11:42

Słodka rozpusta na horyzoncie. Stary Browar w starterach fot. Jakub Wittchen

Tłusty Czwartek przypada w tym roku 8 lutego i jak zapewnia Stary Browar, tego dnia kalorie nie istnieją. Są za to pączki, faworki i inne słodkości.

REKLAMA

Kawiarnie i restauracje w Starym Browarze już zachęcają klientów do spróbowania swoich wypieków, a wariacji na ich temat będzie wiele. Pączki dostać będzie można w Le Targu, Cukierni Karpicko, Cukierni Sowa, Cukierni Kandulski, Express Marche, Petit Paris, Bioway Mix oraz w Piotrze i Pawle. Kusić będą zarówno te z tradycyjnym lukrem, kandyzowaną skórką z pomarańczy, nadzieniem z konfitury, czekolady czy budyniu. Francuską wersję naszego przysmaku dostaniecie oczywiście w Petit Paris. Międzynarodowe słodkości czekać będą również w Werandzie Lunch&Wine – doskonałe, chrupiące churros, które najlepiej smakują maczane w pysznej, deserowej lub mlecznej czekoladzie. Chwila odpoczynku podczas zakupów przy doskonałej kawie i z najlepszym deserem przyda się każdemu, aby świętować ten jedyny dzień w roku.

Według kalendarza chrześcijańskiego, każdego roku czwartek przed środą popielcową kończy karnawał, rozpoczynając tym samym wielki post. Analogicznie, to dzień kiedy łakomstwo jest jeszcze dopuszczalne, stąd nazwa Tłusty Czwartek. Wówczas ogromne kolejki do cukierni ustawiają się już od samego rana. Najpopularniejszą słodkością tego dnia są oczywiście tradycyjne pączki i faworki, w niektórych regionach nazywane także chruścikami. Dawniej jadło się pączki przygotowywane z ciasta chlebowego z nadzieniem ze słoniny, boczku i mięsa, popijając tradycyjnie wódką. Słodka wersja tego przysmaku pojawiła się w Polsce dopiero w XVI wieku. Nadzienie stanowił wówczas migdał lub orzech, który umieszczano tylko w niektórych wypiekach. Znalezienie go miało zapewnić szczęśliwe życie. Jeśli wierzyć przesądom, również współcześnie, każdy powinien zjeść tego dnia chociaż jednego pączka. W innym przypadku, następny rok będzie dla niego pechowy.

W tym roku Tłusty Czwartek wypada 8 lutego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - Arrowhead Partner serwisu - EPP Partner serwisu - Galeria WISŁA Partner serwisu - IMMOCHAN Partner serwisu - METROPROPERTIES

PRIME PROPERTY PRIZE 2017

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA