PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Większy parking w Manufakturze

  • Autor: propertynews.pl
  • 17 lis 2014 21:22

Większy parking w Manufakturze

W centrum handlowym Manufaktura otwarty został nowy parking zapewniający 387 dodatkowych miejsc postojowych. Inwestycja o wartości ponad 5 milionów euro została zrealizowana w zgodzie z najwyższymi standardami ekologicznymi.

REKLAMA

Trójkondygnacyjna, kryta, konstrukcja oferuje łącznie blisko 20 tysięcy mkw. powierzchni, powiększając całkowitą liczbę miejsc postojowych w Manufakturze do 3,5 tys. Nad każdym z nowo powstałych stanowisk, w tym 16 oznakowanymi miejscami dla osób niepełnosprawnych, a także nad drogami dojazdowymi oraz przy wjeździe umieszczono detektor z sygnalizacją optyczną informujący kierowców o liczbie wolnych miejsc. Dla wygody odwiedzających parking wyposażono w windy i ruchome chodniki oraz krytą kładkę połączoną z galerią handlową.

W budynku zastosowano energooszczędne oświetlenie LED z elastycznym systemem sterowania, który dostosowuje się do natężenia światła słonecznego. W pobliżu parkingu znajduje się również bezpłatna stacja ładowania samochodów elektrycznych. W ciągu 2-3 godzin pozwala ona na osiągnięcie 80 proc. naładowania, co zagwarantuje dojazd do dowolnego punktu w aglomeracji łódzkiej.

Konstrukcja, dzięki kontynuacji współpracy z pracownią Sud Architekt Polska, wpisuje się w ogólną koncepcję architektoniczną Manufaktury. - Tworząc nowoczesną bryłę o prostej formie pozostajemy spójni z dotychczasową zabytkową przestrzenią, a także kształtem nowych budynków. Każda ze stref parkingowych ma swój określony kolor, kontrastujący z neutralną szarością surowców użytych w konstrukcji - mówi Nicolas Roques, Sud Architekt Polska. Projekt, nawiązując do przemysłowego charakteru obiektu, bazuje na materiałach surowych, takich jak beton i stal ocynkowana, które na fasadzie łączą się z elementami roślinnymi. Bluszcz zajmie docelowo około 170 mkw. powierzchni elewacji, będąc jednocześnie przedłużeniem pasa zieleni od zachodniej części obiektu.


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA