PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Wielkie święto gastronomii w Katowicach. Rozpoczęła się druga edycja Food Show

  • Autor: PropertyNews.pl
  • 12 mar 2018 11:34

Wielkie święto gastronomii w Katowicach. Rozpoczęła się druga edycja Food Show FoodShow2018

W Międzynarodowym Centrum Kongresowym o trendach w kulinariach dyskutować będą branżowcy. Rozpoczęło się Food Show 2018 – 2. wydanie święta polskiej kuchni, branży spożywczej i gastronomii. Imprezę zainaugurował dzień otwarty. Publiczność mogła wziąć udział w warsztatach, dyskusjach, pokazach gotowania na żywo i degustacjach,spotykając mistrzów kuchni i blogerów kulinarnych, m.in.: Marcina Czubaka, Darię Ładochę, Grzegorza Łapanowskiego, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. 

REKLAMA

Dyskusje dnia otwartego zainaugurowała debata poruszająca problem marnowania żywności, wstępem do której była premiera filmu „Marcin Czubak na tropie zmarnowanego jedzenia”.

– Dopóki wszyscy będą chcieli jeść tylko polędwicę, problem marnowania jedzenia nie zniknie. Mogłyby go rozwiązać dużo wyższe ceny żywności – mówił Marcin Czubak. – Jeżeli potrafimy stwierdzić, czy pomidor jest dobry, czy nie, jesteśmy też w stanie realnie ocenić, że z przeterminowanym o tydzień czy dwa suchym makaronem nie dzieje się nic złego – dodawał.

– Regulacje ustawowe dotyczące przekazywania żywności przez sklepy organizacjom pozarządowym są oczywiście bardzo pożądane. Pytanie tylko, czy po stronie tych instytucji będzie wydolność organizacyjna, żeby odbierać wszystko, co sklepy mają do przekazania.
W Czechach np. jest z tym ogromny problem – podkreślał z kolei Jan Szczęśniewski, prezes zarządu Śląskiego Banku Żywności z siedzibą w Chorzowie i członek zarządu Federacji Polskich banków Żywności w Warszawie.

Virginie Little, założycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, przytaczała przykłady dobrych praktyk, tzw. „dziesięć przykazań o tym, jak nie marnować żywności”, wśród nich m.in.: mniejsze zakupy, mniejsze porcje, unikanie chodzenia głodnym na zakupy, czy właściwe przechowywanie żywności.

Swoimi doświadczeniami z uruchomieniem Jadłodzielni w Kochłowicach podzielił się
z uczestnikami debaty inicjator tego projektu, Rafał Wypior.

– Do uruchomienia Jadłodzielni przygotowywaliśmy się przez trzy miesiące. To projekt, który jest realną pomocą nie tylko w kontekście dużego mrozu albo dużego bezrobocia. To również działanie, które bardzo rozruszało społeczność Rudy Śląskiej. Ludzie chcą się dzielić, pytają, kiedy po drugiej stronie miasta powstanie taka inicjatywa – opowiadał.

 Podczas pierwszego dnia Food Show odwiedzający mieli okazję uczestniczyć w dyskusjach z udziałem krytyków i blogerów kulinarnych, dotyczących m.in. kuchni tradycyjnej i nowoczesnej,blasków i cieni śląskiej gastronomii, bogactwa diety roślinnej, sposobów na wyposażanie spiżarni w produkty lokalne, czy roli mediów społecznościowych w budowaniu rozpoznawalnej marki.

REKLAMA

PARTNERZY SERWISU partner serwisu partner serwisu partner serwisu partner serwisu partner serwisu partner serwisu

PRIME PROPERTY PRIZE 2018

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.