PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Za gorąco? Sklepy mają problem ze zbyt niską temperaturą

  • Autor: Propertynews.pl
  • 17 cze 2016 11:52

Za gorąco? Sklepy mają problem ze zbyt niską temperaturą fot. Blulog

Polski rynek produktów szybko zbywalnych w ostatnich latach zanotował spory wzrost. Głównym czynnikiem jest rosnąca sprzedaż i coraz większa liczba dyskontów, supermarketów i hipermarketów. Jednak rozwój handlu nie zawsze idzie w parze z dbałością o produkty. Szczególnie te, które wymagają odpowiednich warunków.

REKLAMA

Problem dbałości o jakość najczęściej związany jest z produktami FMCG, czyli szybko zbywalnymi. To m.in. artykuły spożywcze takie jak mrożonki, gotowe dania, nabiał, pieczywo, przetwory, słodycze czy produkty sypkie, ale także chemia, kosmetyki i artykuły higieniczne. Poprzez ich rotację sposób przechowywania nie zawsze jest zgodny z oczekiwaniami producentów, narażając tym samym towar na zniszczenie ze względu na, np. roztopienie czy rozmrożenie.

Problemy sprzedawców

Zgodnie z wynikam raportu „Konsument na rynku artykułów żywnościowych” sporządzonym przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów jednym z głównych powodów niewłaściwego przechowywania żywności jest nieodpowiednia temperatura. Produkty składowane są poza urządzeniami chłodniczymi niezgodnie z zaleceniami producenta. Takie sytuacje dotyczyły m.in. kefirów, jogurtów, wędlin czy ryb, które przechowywano w dwukrotnie wyżej temperaturze niż zaleca producent. Zdarzały się także skrajne przypadki. Ryby mrożone były przechowywane w ladzie chłodniczej w dodatniej temperaturze.

–Niektóre produkty są bardzo wrażliwie na temperatury. Przykładem mogą być mrożonki, które powinny być przechowywane w -18˚C, zatrzymując rozwój mikrobów. Z kolei ryby czy mięso trzymane w złych warunkach są podatne na rozwój mikroorganizmów Listeria, które w 10˚C co 6 godziny podwajają swoją populację – tłumaczy Jeremy Laurens z firmy Blulog, która tworzy technologię termometryczną.

Czy można opanować temperaturę?

Branża logistyczna i spożywcza poszukują metod pozwalających ściślej kontrolować warunki, w jakich przechowywane są produkty. Przede wszystkim podczas transportu i magazynowania, bo właśnie wtedy najczęściej dochodzi do zmian chemicznych czy biologicznych, np. w przypadku żywności. Brak nadzoru nad temperaturą powoduje, że docelowo tracą nie tylko sprzedawcy czy przewoźnicy, ale głównie klienci, do których produkt trafia. Są także sytuacje losowe jak awaria lodówki bądź zamrażarki czy wyłączenie zasilania. W przypadku sprzętów, które mieszczą w sobie sporą liczbę towarów, np. mrożonek, kilkugodzinny brak energii może spowodować znaczące straty finansowe, ale i problemy zdrowotne kupujących.

  • 1
  • 2

PARTNERZY SERWISU partner portalu propertynews.pl Partner serwisu - Galeria WISŁA Partner serwisu - OUTLET CENTER

REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA