PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

AccorHotels dotrzymuje obietnicy i promuje... wyłącznie szczęśliwe kury

  • www.farmer.pl
  • 04 sty 2017 13:01

AccorHotels dotrzymuje obietnicy i promuje... wyłącznie szczęśliwe kury fot. Pixabay

AccorHotels i Grupa Orbis zobowiązała się, że do roku 2020 wszystkie jaja podawane w hotelach należących do sieci będą pochodziły z chowu na wolnym wybiegu, o ile można je nabyć w danym kraju.

REKLAMA

Grupa AccorHotels podjęła współpracę z organizacją Humane Society International, by wspólnie określić odpowiedzialne źródła zaopatrzenia — zwłaszcza w regionach, gdzie odpowiednie łańcuchy dostaw nie istnieją, są trudne do znalezienia albo dopiero powstają. Do roku 2020 AccorHotels całkowicie wyeliminuje jaja z chowu klatkowego ze swoich łańcuchów dostaw na rynkach europejskich oraz na pozostałych rynkach, gdzie zezwala na to prawo i lokalne zasady certyfikacji, proces ten potrwa do 8 lat.

- Naszą ambicją jest podnoszenie jakości posiłków podawanych klientom - wyjaśnia Amir Nahai, dyrektor generalny działu Food & Beverage w grupie AccorHotels.- Służy temu między innymi nasza Karta zdrowej i zrównoważonej żywności. I choć koncentrujemy się na zdrowiu gości, równie dużą wagę przywiązujemy do uczciwego handlu z rolnikami, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt. Dlatego też rozpoczynamy współpracę z Humane Society International.

Grupa AccorHotels prowadzi działania na rzecz wyeliminowania chowu klatkowego poprzez swoje działy zakupów oraz Food & Beverage na całym świecie. Obecnie z wolnego wybiegu pochodzą wszystkie jaja podawane w jej hotelach w Austrii i Szwajcarii oraz ponad 60 proc. jaj w Niemczech i we Francji. Natomiast, w Grupie Hotelowej Orbis, która jest głównym partnerem AccorHotels w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej, restauracje Novo2, Winestone, ibis Kitchen i restauracje hotelowe „à la carte” już od kilku miesięcy nie serwują jajek z chowu klatkowego.

- Ta decyzja jest wyjściem naprzeciw realnym oczekiwaniom wielu klientów. Osoby dbające o to, co mają na talerzu nie akceptują jajek z nr 3. Chów klatkowy jest po prostu nieetyczny i wzbudza wiele kontrowersji a drób i nabiał pochodzący z tego typu hodowli jest zwyczajnie niskiej wartości – tłumaczy Paweł Anders, manager restauracji Winestone i Novo2 w hotelach Mercure i Novotel Grupy Orbis.

Podobał się artykuł? Podziel się!

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - Best Western Hotels & Resorts Partner serwisu - Chopin Airport Partner serwisu - Hotel Professionals Partner serwisu - Orbis

REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA