PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Agroturystyka? Tak, ale z klimatem

  • Autor: PropertyNews.pl
  • 12 cze 2017 16:24

Agroturystyka? Tak, ale z klimatem fot. Pixabay

Kuchnia oparta na lokalnych składnikach, autentyczni gospodarze chętni do spędzenia z gośćmi wieczoru przy winie oraz dopracowane, klimatyczne wnętrza. Tak wygląda nowa agroturystyka, która z "turystyki wiejskiej" zmieniła się właśnie w "klimatyczny nocleg" i jest jedną z najbardziej poszukiwanych form wypoczynku przez turystów z dużych miast.

REKLAMA

Według ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego w zeszłym roku z noclegów w Polsce korzystało ponad 30 milionów turystów krajowych i około 6 milionów obcokrajowców. Wykorzystanie miejsc noclegowych wynosiło jednak tylko około 38 procent. Najwięcej noclegów sprzedały uzdrowiska (prawie 80 proc. wykorzystanych miejsc noclegowych), hostele (45 proc.) i ośrodki kolonijne i wczasowe (około 45 proc.). Daleko w tyle pozostały najmniejsze obiekty: pensjonaty, domy pracy twórczej, schroniska i pokoje gościnne. Na szarym końcu znalazły się agroturystyki - jedynie 12 proc. wykorzystanych miejsc noclegowych. Jednak według właścicieli tych ostatnich, dane GUS dotyczące turystyki wiejskiej nie do końca odzwierciedlają stan faktyczny.

Karolina Puzio, właścicielka Przechowalni Marzeń, od niemal 30 lat pracuje w biznesie turystycznym i obserwuje rozwój nowoczesnej agroturystyki na Mazurach. Jej zdaniem turystyka wiejska zyskała w ostatnich dwóch latach zupełnie inną twarz.

- Agroturystyka jeszcze do niedawna kojarzona była z tanią kwaterą, nudnym urlopem (bez basenu, Spa, animacji i własnym gotowaniem), wczasami dla niezamożnych lub nastawionych na ekologię i kuchnię wegetariańską. W ostatnich kilku latach sytuacja uległa zmianie - twierdzi Karolina Puzio. - Duża część gości odczuwa przesyt all inclusive w hotelach, animacjami i kuchnią smakującą jednakowo. Widać, że nasi goście poszukują standardu hotelowego, wysokiej jakości usług, czystości i wyjątkowych wnętrz, ale i bliskości z ludźmi oraz lokalnej kuchni. Ludziom podoba się odkrywanie niestandardowych noclegów, które umożliwiają udział w warsztatach twórczych, wspólne gotowanie z gospodarzem, aktywne zwiedzanie poza utartym szlakiem i poznawanie okolicy dzięki wyjątkowej wiedzy gospodarza. Dlatego uważam że przed nami rozwój agroturystyki nowoczesnej, gdzie łączy się jakość, atmosfera i zaangażowanie. Powstające nowe miejsca bardzo szybko zyskują rozgłos, a wolne terminy znikają na długo przed rozpoczęciem sezonu.

  • 1
  • 2

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - Best Western Hotels & Resorts Partner serwisu - Chopin Airport Partner serwisu - Hotel Professionals Partner serwisu - Orbis

PRIME PROPERTY PRIZE 2017

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA