PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Najpierw Dobra Kawiarnia, teraz Wspólny Stół

  • Autor: PAP
  • 20 sie 2015 20:27

Pstrąg kiekrzański i gicz jagnięca to specjały otwartej w czwartek w Poznaniu restauracji "Wspólny Stół", współtworzonej przez osoby wychodzące z nałogów i długotrwale bezrobotne. Dzięki tej inicjatywie osoby wykluczone społecznie mają szanse na zdobycie pracy.

REKLAMA

Według twórców restauracji - "Wspólny stół" to miejsce, w którym łączy się miłość do jedzenia, ludzi i chęć pomocy osobom wykluczonym społecznie, których sytuacja na rynku pracy jest szczególnie trudna.

Restauracja na poznańskiej Śródce powstała w ramach działalności poznańskiej Fundacji Pomocy Wzajemnej Barka w odniesieniu do projektów przedsiębiorczości społecznej. W ciągu ostatnich trzech lat fundacja stworzyła 11 spółdzielni socjalnych, w tym pięć w samym Poznaniu. Jedną z nich jest właśnie spółdzielnia "Wspólny Stół", prowadzona m.in. przez Marię Sadowską.

"Obecnie zatrudniamy 12 osób, z czego połowę stanowią osoby długotrwale bezrobotne, powracające na rynek pracy. Są to panie, które nie pracowały nawet kilkanaście lat, z różnych powodów; problemów rodzinnych, walki z uzależnieniami, które są często w wieku przedemerytalnym" - powiedziała PAP Sadowska.

Druga grupa pracowników to studenci, którzy swoim zaangażowaniem wspierają działalność restauracji.

Głównym elementem wyposażenia lokalu jest długi, pięciometrowy, dębowy stół, przy którym zasiąść może niemal 20 osób. Stół ma także swój wymiar symboliczny - jak mówią twórcy restauracji - ma być miejscem, przy którym każdy, pomimo różnorodności czuje się dobrze, i przy którym każdy jest równy.

Jak podkreśliła Sadowska, restauracja ma udowadniać, że osoby, które przez bardzo długi czas były w trudnej sytuacji, także mogą stworzyć coś "na niezwykle wysokim poziomie". Mimo to, restauracja ma być miejscem przyjaznym dla każdego mieszkańca, w którym poza wykwintnymi daniami można będzie zjeść także gołąbki czy pierogi.

"Nie chcieliśmy rzucać naszych pracowników od razu na głęboką wodę i wiedzieliśmy też, że panie mają większe ambicje i stać je na coś więcej niż np. zwykły bistro bar. Szefem kuchni jest u nas Marcin Banaś, który wszystko spaja i służy profesjonalną radą i pomocą" - podkreśliła.

Sadowska zaznaczyła również, że osoby długotrwale bezrobotne borykają się z wieloma problemami na rynku pracy. Z jednej strony - jak zauważyła - osobom tym po latach przerwy brakuje doświadczenia, specjalistycznego i kierunkowego wykształcenia albo są skazane na pracę bez umowy.

  • 1
  • 2

PARTNERZY SERWISU Partner serwisu - Best Western Hotels & Resorts Partner serwisu - Chopin Airport Partner serwisu - Hotel Professionals Partner serwisu - Orbis

REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA