PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30 proc. w trzy lata jest możliwe. Orbis zaprasza na debatę oksfordzką

  • Autor: PropertyNews.pl
  • 19 sty 2018 12:43

Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30 proc. w trzy lata jest możliwe. Orbis zaprasza na debatę oksfordzką fot. mat. prasowe

Bank Żywności w Trójmieście od lat walczy z marnowaniem żywności. Na szczęście nie jest w tej walce sam. Wokół idei gromadzi się coraz więcej mieszkańców, instytucji oraz firm, m.in. Grupa Hotelowa Orbis z hotelami AccorHotels i klub bokserski Ring3city, którzy są partnerami najbliższej akcji mającej na celu podnieść świadomość na temat problemu marnowania żywności i zaprosić do wspólnej walki. Debata odbędzie się 22 stycznia.

REKLAMA

Będzie jak w amatorskim boksie: trzy rundy po trzy minuty. Zamiast pięści – dobrze przygotowane argumenty – broniące lub mające obalić tezę: Zmniejszenie ilości marnowanej żywności w Trójmieście o 30 proc. w trzy lata jest możliwe. Niezależnie czy zgadzasz się z tą tezą czy nie – możesz wziąć udział w  debacie oksfordzkiej i przekonać innych.

Uczestnicy debaty podzieleni zostaną na dwie drużyny. Jedna będzie bronić wskazanej tezy, druga - próbować ją obalić. Obie drużyny reprezentować będzie trzech mówców, którzy w ramach trzyminutowych wystąpień przekonywać będą do swoich racji. Nie zabraknie oczywiście czasu na pytania z publiczności.

Organizatorami wydarzenia są Bank Żywności w Trójmieście - organizacja pozarządowa, której misją jest ratowanie żywności przez zmarnowaniem i przekazywanie jej potrzebującym - oraz Grupa Hotelowa Orbis i AccorHotels prowadząca kompleksowy program walki z marnotrawstwem żywności.

W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności, a 2,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.

Marnotrawstwo żywności – problem branży hotelowo-restauracyjnej

Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 tys. litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody. Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7 proc. rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.

W Polsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.

Szacuje się, że 25 proc. żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 proc. marży na żywności.

Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych i ekonomicznych Grupa Orbis — z ponad  120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels w Polsce i Europie Wschodniej — pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.

Orbis - będąc liderem w branży hotelarsko-gastronomicznej, chce wskazać możliwości wspólnego zmierzenia się z tym globalnym problemem, wskazywanym w kilku spośród 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ dla naszej planety.

W związku z powyższym, Grupa Orbis – będąc częścią AccorHotels, przyjęła Kartę Zdrowej i Odpowiedzialnej Żywności (dokument jest promowany wśród kadry zarządzającej, szefów kuchni i personelu działów F&B) i zobowiązuje się, że do 2020 r. ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach zmniejszy się o 30 proc. Grupa Orbis opracowała ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

PARTNERZY SERWISU partner serwisu partner serwisu partner serwisu

PRIME PROPERTY PRIZE 2018

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.