PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Czekoladowe inspiracje w hotelach Mercure

  • Autor: propertynews.pl
  • 14 kwi 2014 16:30

Czekoladowe inspiracje w hotelach Mercure

Hotele Mercure w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure zapraszają do odkrycia na nowo walorów czekolady, oferując ręcznie robione praliny o nietuzinkowych smakach.

REKLAMA

- Czekolada pod różnymi postaciami obecna jest w menu naszych hoteli cały rok. W naszej kulturze i tradycjach kulinarnych dość sporym zaskoczeniem jest to, że wykorzystywana jest również, jako doskonale komponujący się składnik do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny, drobiu oraz owoców morza z rybami włącznie. Takie dania naszym gościom proponujemy jesienią i zimą. Obecnie w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure smak czekolady odkrywamy na nowo za sprawą ręcznie robionych pralin. W tym roku wyjątkowa czekoladka Mercure zaskakuje swoim orzeźwiającym smakiem, który uzyskano dzięki połączeniu trawy cytrynowej, białej czekolady i tajemniczych przypraw - powiedział Paweł Anders, dyrektor projektu Winestone w Orbis SA.

Czekolada cieszy się uznaniem na całym świecie nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Poprawia też nastrój, dodaje energii, a dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest zdrowym łakociem. Czekolada wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu. Masa kakaowa zawiera ponad 300 rożnych substancji chemicznych, z których na szczególną uwagę zasługują składniki mineralne m. in.: żelazo, cynk, selen, wapń oraz witaminy z grupy B i E. Po zjedzeniu czekolady wzmaga się produkcja serotoniny, ważnego, neuroprzekaźnika, odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Dlatego też nazywana jest hormonem szczęścia potęgującym odczuwanie przyjemności.

Niezwykłe walory czekolady znane były w plemieniu Majów już w IV w p.n.e. Dla Azteków natomiast czekolada miała dużą wartość handlową, porównywalną do złota. Pierwszą znaną nam czekoladę w formie tabliczki wyprodukował Filip Suchard w 1819 roku w Szwajcarii, a pół wieku później Belgowie wymyślili bombonierę - tekturowe opakowanie dla nadziewanych czekoladek.  

 

 


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA