Alternatywa prosto z Peru

Costa Coffee wprowadza zupełnie nową odsłonę kawy i alternatywę dla klasycznej mieszanki Mocha Italia. Od teraz każda kawa z oferty Costa Coffee może zostać przygotowana na bazie limitowanych ziaren z Peru.
Limitowane ziarna z Peru (100% Arabica) to nowość, która oferuje intensywny, kwiatowy aromat i cytrusowy smak z nutą karmelu i czekolady.
Smak Peru w kawiarniach Costa Coffee
Do tej pory w Costa Coffee kawa była przygotowywana na bazie klasycznej mieszanki Mocha Italia, której receptura była przez wiele lat dopracowywana w palarniach Costa Coffee. To właśnie zainspirowało ekspertów do dalszych poszukiwań. W skutek tego sprowadzili do Costa coś zupełnie nowego i… innego.
Czym wyróżnia się nowa kawa? Ziarna, z których jest przygotowywana, pochodzą z jednorodnych upraw, zlokalizowanych w północnej i centralnej części Peru. Są wolno palone, w celu wydobycia ich unikalnego smaku i aromatu. Od klasycznej mieszanki Costa Coffee różni się smakiem i aromatem. Wyraźnie wyczuwalne są kwiatowe nuty. Charakteru nowej kawie nadaje czekoladowo-karmelowy posmak, nie ma jednak śladu orzechów, które znamy z tradycyjnej Mocha Italia.
- Kawa przygotowana na bazie ziaren z Peru jest intensywna, wyrazista i ma w sobie subtelną gorycz, idealnie uzupełnia się z orzeźwiającymi nutami cytrusów - mówi Kuba Wojciechowski, barista w warszawskiej kawiarni Costa Coffee Fresco na Lotnisku Chopina. - Kawa przygotowywana na limitowanych ziarnach z Peru ma różne oblicza. Czekolada i karmel wybijają się na pierwszy plan w Americano. Mleczna słodycz połączona ze słodko-gorzkim finiszem w Cappuccino. We Flat White pojawiają się migdałowo-karmelowe nuty, mleczna tekstura i przyjemny, słodko-gorzki posmak – dodaje.
Kawowe eksperymenty: drip
A skoro już o odkrywaniu i eksperymentach mowa… Costa Coffee zapowiada totalny kawowy odlot! Dla wszystkich głodnych wrażeń przygotowali nowość, czyli alternatywną metodę parzenia kawy. W dziesięciu kawiarniach Costa Coffee można spróbować kawy z dripa. Ten delikatny, klarowny, niemal herbaciany napar przygotują na limitowanych ziarnach z Peru. Jej parzenie to prawdziwy kawowy rytuał, w którym nie ma miejsca na żadne potknięcia. Kawa z dripa jest przejrzysta, subtelna, pozbawiona goryczy, dzięki czemu mocno wyczuwalne są jej naturalne aromaty.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.