PARTNERZY PORTALU

partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

REKLAMA

Afera solna dotyczy nie tylko producentów przetworów mięsnych

  • Autor: Portalspozywczy.pl
  • 28 lut 2012 14:15

Według Związku Polskie Mięso wyciąganie konsekwencji z „afery solnej" jedynie wobec branży mięsnej jest ogromnym uproszczeniem. Sól bowiem stosuje się również w innych gałęziach przemysłu spożywczego m.in. w przemyśle piekarniczym, produktach convenience, zbożowych dodatkach do mleka, przekąskach, a nawet przetworach warzywnych.

REKLAMA

W oświadczeniu Związku Polskie Mięso czytamy, że "oceniając zagrożenie, jakie może wynikać z użycia soli niespożywczej, trzeba brać pod uwagę wielkość jej spożycia wraz z danym rodzajem żywności. Produkty mięsne dostarczają soli, ale nie są jej głównym źródłem. Najwięcej dziennie spożywamy produktów zbożowych (płatki, pieczywo) i produktów mleczarskich (serki topione, serki typu cottage, sery żółte), których łącznie spożywamy średnio ok. 300 gram. Produktów mięsnych zjadamy natomiast ok. 100 gramów, czyli około trzykrotnie mniej".

Sól znajduje się również w bardzo popularnych w ostatnich czasach produktach typu convenience food, czyli produktach gotowych wygodnych do spożycia np. zupki instant, sosy instant, mieszanki i marynaty przyprawowe. Takie szybkie do przyrządzenia dania mogą mieć w swojej suchej masie nawet powyżej 6 proc. soli. Niestety, wymieniając grupy produktów z dużą zawartością soli nie można też pomijać przetworów warzywnych np. pomidorowych ketchupów, koncentratów pomidorowych czy sałatek warzywnych, ogórków korniszonów jak również majonezów, sosów, dresingów, które mogą zawierać powyżej 4 proc. soli.

Niestety, w mediach pominięto również fakt, iż w związku z panującymi trendami żywieniowymi, które mają na celu obniżenie ilość soli w diecie, przemysł mięsny od dawna stara się zastępować sól innymi dodatkami wpływającymi na odczucie smaku słonego, np. stosuje się chlorek potasu, ekstrakty ziół np. bazylii.

Więcej: www.portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

REKLAMA

PRIME PROPERTY PRIZE 2017

Do końca głosowania zostało


REKLAMA

Newsletter


Najważniejsze informacje portalu propertynews.pl prosto na Twój e-mail

Propertynews.pl: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

REKLAMA
REKLAMA

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.