PARTNERZY PORTALU
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

Ministerstwo Cyfryzacji wydało objaśnienia przepisów RODO

Ministerstwo Cyfryzacji wydało objaśnienia przepisów RODO
Fot. Shutterstock
  • Autor: PAP
  • Dodano: 23 sty 2019 13:41

Ministerstwo Cyfryzacji wydało w środę, powołując się na Konstytucję dla biznesu, objaśnienia przepisów RODO dot. rekrutacji pracowników. UODO apelował we wtorek, by MC nie wkraczało w jego kompetencje dot. interpretacji przepisów ochrony danych osobowych.

Resort cyfryzacji wydał swoje objaśnienia, powołując się na art. 33. Prawa przedsiębiorców (tzw. Konstytucja dla biznesu). To pierwszy taki przypadek od wprowadzenia nowych przepisów.

Jak mówił podczas środowej konferencji prezentującej nowe objaśnienia minister cyfryzacji Marek Zagórski, przepisy RODO, które weszły w życie w maju zeszłego roku, budzą wiele problemów interpretacyjnych dla przedsiębiorstw, dlatego na wniosek rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców Adama Abramowicza, resort postanowił wydać objaśnienia, "które dotyczą bardzo konkretnej kwestii - co robić z dokumentami złożonymi przez osoby w trakcie rekrutacji do pracy".

"Chcemy dać gwarancje i poczucie bezpieczeństwa przedsiębiorców w tym konkretnym aspekcie" - podkreślił Zagórski, wyrażając nadzieję, że pomogą one przedsiębiorcom. "Te wyjaśnienia wydajemy po to, żeby przedsiębiorcy mieli pewność, że interpretacja, którą wydajemy, chroni ich przed ewentualnymi działaniami organów kontrolnych" - dodał.

Wątpliwości co do objaśnień wydawanych przez Ministerstwo Cyfryzacji zgłosił Urząd Ochrony Danych Osobowych. We wtorek prezes UODO Edyta Bielak-Jomaa zaapelowała do resortu cyfryzacji o niewkraczanie w jej kompetencje, stwierdzając, że tylko prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych ma umocowanie prawne do wydawania wytycznych i interpretowania przepisów dotyczących danych osobowych.

"Dokonywanie oficjalnej interpretacji prawa w tym zakresie leży po stronie Prezesa UODO. Zgodnie z RODO jest to wyłączną kompetencją organów nadzorczych oraz Europejskiej Rady Ochrony Danych. Tym samym UODO jest jedynym organem umocowanym prawnie do wydawania wytycznych i interpretowania w tym zakresie przepisów prawa" - podkreślono, zwracając uwagę, że w świetle prawa UE Prezes UODO nie jest związany jakimikolwiek formalnymi objaśnieniami prawnymi dotyczącymi stosowania RODO.

"Dlatego apelujemy o niepodejmowanie działań, które mogą narazić polskich przedsiębiorców na negatywne konsekwencje i w dłuższej perspektywie utrudnić im działalność, a w konsekwencji rodzić pytanie o możliwą odpowiedzialność Skarbu Państwa za takie szkody" - przestrzegł Urząd w komunikacie.

Pytany o te kwestie przez dziennikarzy minister Zagórski stwierdził, że "te wyjaśnienia nie są dla UODO, te wyjaśnienia są dla przedsiębiorców". "UODO może się z tymi objaśnieniami nie zgadzać" - ocenił.

  • 1
  • 2

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)


Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.82.52.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu
REKLAMA

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.