PARTNERZY PORTALU
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

Jakon zaprojektował zakład na Dolnym Śląsku

Jakon zaprojektował zakład na Dolnym Śląsku
mat.pras.
  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 25 kwi 2019 12:08

Wzrost konsumpcji oraz zmiany nawyków żywieniowych społeczeństwa stawiają duże wymagania producentom nie tylko w zakresie ilości wyprodukowanego pieczywa, lecz również jakości produktów piekarniczych i cukierniczych. W odpowiedzi na oczekiwania rynku, Jakon zaprojektował zakład piekarniczy o wydajności 920 ton miesięcznie.

  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 25 kwi 2019 12:08

W ostatnim czasie biuro projektowe firmy Jakon opracowało pełnobranżowy projekt zakładu produkcji piekarniczej planowany na Dolnym Śląsku o powierzchni użytkowej ponad 15 tys. mkw.

Celem było spełnienie oczekiwań wydajności oraz opracowanie projektu dla piekarni, której funkcjonowanie w aspekcie przechowywania, przetwarzania i obrotu żywnością musi być zgodne z obowiązującymi przepisami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Budynek został podzielony na poszczególne funkcje, które odpowiadają procesom przygotowania, wypieku, magazynowania i spedycji. W części związanej z magazynowaniem surowców zostały zaprojektowane pomieszczenia silosowni oraz magazyny chłodnicze dla półproduktów, których przetrzymywanie wymaga zapewnienia niskich temperatur. Zaprojektowany system rurociągów zapewni transport mąki w rejon produkcji. Bezpośrednio przy magazynach przechowywania surowców zlokalizowano strefę mieszania i ciastowni, gdzie następować będzie przygotowanie ciasta. Kolejne procesy na linii produkcyjnej zostały częściowo zautomatyzowane. Wypiek pieczywa będzie się odbywał w piecach tunelowych, cyklotronicznych i termoolejowych. W tym celu, konieczne było zaprojektowanie kotłowni technologicznej o mocy 1500 kW służącej do podgrzewania oleju. Warto zwrócić uwagę, że ciepło odzyskiwane z procesów produkcyjnych będzie wykorzystane do ogrzewania stref budynku poprzez rozprowadzanie systemem wentylacyjnym.

Zakłady piekarnicze charakteryzuje konieczność zapewnienia niezawodnej obsługi logistycznej i spedycji produktów. W tym celu wydzielono magazyn wyrobów gotowych o powierzchni 3 tys. mkw., w którym nastąpi przygotowywanie do wysyłki, a odpowiednia ilość zaprojektowanych stanowisk nadawania towaru zapewni wymaganą przepustowość dla spedycji pieczywa i wyrobów cukierniczych.

Poprzez zaprojektowanie magazynu mroźni projektanci znaleźli rozwiązanie, dla sytuacji zwiększonego zapotrzebowania na rynku oraz sprzedaży półproduktów bezpośrednio do sklepów. Wymagania niskich temperatur zostały określone w różnych strefach budynku. Zapotrzebowanie chłodu dla całego zakładu to 1,6 MW. Instalacja wody lodowej zasila chłodnice w chłodniach, chłodnice w centralach wentylacyjnych oraz klimakonwektory w pomieszczeniach biurowo-socjalnych.

Końcowy efekt pracy doświadczonego zespołu projektantów to integracja potrzeb i poszczególnych funkcji, które składają się na cały proces produkcji piekarniczej i cukierniczej. Obiekt został zaprojektowany z technologii 3D BIM co pozwala na koordynację instalacji technologicznych i obiektowych nie tylko na etapie projektu, lecz przede wszystkich daje ponadprzeciętne możliwości koordynacji prac budowlanych i instalacyjnych podczas realizacji.

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)


Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.83.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.