W naszej strefie klimatycznej niemal 90% roślin zapylanych jest przez owady, głównie z rodziny pszczołowatych. Należy do niej około 30 gatunków trzmieli oraz kilkaset gatunków pszczół, w tym najbardziej „popularna” pszczoła miodna, którą można spotkać w pasiekach. Tymczasem większość gatunków obecnych w Polsce to owady dziko żyjące. Choć zwierzęta te nie wytwarzają miodu, to ich znaczenia nie da się przecenić. To właśnie im zawdzięczamy nawet jedną trzecią spożywanej żywności – owoce, warzywa, rośliny strączkowe i pastewne. Jak wyliczają ekolodzy z Greenpeace, pracę pszczół w Polsce można by wycenić na ponad 4 miliardy złotych.

Najciekawsze biura, biurowce, powierzchnie coworkingowe oraz biura serwisowane na sprzedaż lub do wynajęcia. Zobacz oferty na PropertyStock.pl

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU (77%) JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU PROPERTYNEWS.PL