PARTNERZY PORTALU


Pół miliona pszczół nad stołecznymi biurowcami

Pół miliona pszczół nad stołecznymi biurowcami
Fot. mat. pras.
  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 20 sie 2018 08:41

Firma doradcza Cushman & Wakefield przygotowała raport pt.: „Dzień dobry. Tu pszczoła. Mieszkam na dachu.”, w którym przybliża temat uli znajdujących się na warszawskich obiektach usługowych i użyteczności publicznej. Dane do publikacji dostarczyły m.in. Grupa Capital Park, firma Immofinanz oraz Skanska. Według wyników raportu po warszawskim niebie lata około miliona pszczół, które na co dzień mieszkają w ulach znajdujących się w kilkunastu lokalizacjach w mieście.

  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 20 sie 2018 08:41

- Warszawski rynek biurowy oferuje najemcom ponad 5,41 mln mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej.(…) Wraz z rosnącą w ostatnich latach konkurencją deweloperzy zaczęli przykładać coraz więcej uwagi do zrównoważonych rozwiązań ekologicznych mających na celu poprawę jakości pracy użytkowników budynków biurowych – mówi Jan Szulborski, konsultant w Doradztwa i Badań Rynkowych, Cushman & Wakefield, autor raportu.

Te niezwykle pracowite owady już na stałe zadomowiły się w naszym mieście i dzięki zapylaniu roślin owadopylnych, lepiej niż niejeden ogrodnik dbają o miejską florę. Oprócz samego zapylania, pszczoły miodne wytwarzają także miód (korzystnie wpływa na pracę serca i wątroby, ma właściwości detoksykujące, a stosowany podczas przeziębienia działa jak naturalny antybiotyk, zbija gorączkę oraz wzmacnia naszą odporność), pyłek pszczeli (zawiera cenne aminokwasy, enzymy oraz witaminy z grupy B, C, D, K, a także acetylocholinę), wosk pszczeli (znajduje zastosowanie w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, skóry, chorób serca i in.), propolis (inaczej kit pszczeli, ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, odkażające oraz wzmacniające) oraz mleczko pszczele (posiada właściwości bakteriostatyczne, regulujące pracę układu immunologicznego, a także regenerujące), uważane za produkty o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych.

- Chęć powrotu do korzeni, życia bliżej natury to tendencja, którą w zachowaniach konsumenckich Polaków obserwujemy od co najmniej 10 lat. W tym czasie ten trend znacznie się rozwinął i zyskał na sile – wyjaśnia antropolog Agnieszka Warzybok, decode, ekspert PTBRiO. - Niemal w każdym większym mieście w Polsce możemy już znaleźć inicjatywy dotyczące pszczół. (...) Miasta, bowiem, są bardzo dobrym miejscem dla pszczół – brak pestycydów, wyższa temperatura, dostęp do terenów zielonych z urozmaiconą florą. Owady te odwdzięczają się pozytywnym wpływem na rozwój zieleni. Nic więc dziwnego, że tak chętnie przyjmowane są w miastach – dodaje Agnieszka Warzybok.

- Proces włączania pszczół w nasze życie nie jest łatwy. Najtrudniej jest przełamać istniejące stereotypy na temat tych przemiłych owadów. Największą obawą jest lęk przed użądleniem. (…) Ich życie toczy się w zupełnej symbiozie z budynkiem, najemcami i serwisami. Dzięki rozmowom o pszczołach wokół budynku wśród ludzi powoli pojawia się świadomość na temat pszczół oraz naszej wspólnej egzystencji – powiedział Grzegorz Rybicki, Property Manager, Asset Services EMEA, Cushman & Wakefield.

- Miód pochodzący z pasiek jest w pełni zdrowy i pełnowartościowy, a niektóre z jego parametrów są nawet lepsze od wielu miodów pochodzących z obszarów wiejskich – to potwierdzają niezależne badania Zakład Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach – stwierdza Katarzyna Czubak, Marketing & PR Manager, Grupa Capital Park.

Raport jest zbiorem wypowiedzi eksperckich przygotowanych na potrzeby publikacji firmy doradczej Cushman & Wakefield – „Dzień dobry. Tu pszczoła. Mieszkam na dachu.”


WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)


Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.7.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!