Wypieki Aleksandry Sowy zawitają do Monopolis


Aleksandra Sowa, wielokrotna mistrzyni konkursów cukierniczych i autorka wielu receptur słodkości oferowanych w cukierniach „Sowa”, właśnie w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego postanowiła współtworzyć przestrzeń dla swojej nowej pasji.
Wraz z oddaniem pierwszego etapu Monopolis w 2019 roku, swoich klientów przywita „Piekarnia Łódź”. Będzie to pierwszy z kilkunastu, planowanych na terenie inwestycji, lokali gastronomicznych oferujących gościom bardzo zróżnicowaną ofertę kulinarną. W restauracyjnych przestrzeniach ulokowanych m.in. w pasażu wypełnionym zielenią, będzie można zjeść wszystko, od szybkiego śniadania, przez lunch, po kolację w miłej atmosferze. W dawnym budynku laboratorium wódek smakowych wypijemy z kolei pyszną kawę.
- Bardzo długo szukałam odpowiedniego miejsca na lokalizację dla mojego nowego pomysłu. Łódź jest dla mnie szczególnym miastem, o ciekawej historii i niezwykłej architekturze. Nieprzypadkowo także postawiłam na Monopolis. Już pierwsza wizyta na placu budowy przekonała mnie, że obraliśmy z inwestorem podobny kierunek działania. Oczywiście skala jest nieporównywalna, ale Virako podchodzi do historii miejsca z należytym szacunkiem i co więcej, z dbałością o detal. W mojej pracy tradycja także odgrywa istotną rolę, receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W przypadku wypieku prawdziwego chleba, bo tylko taki będzie można kupić w „Piekarni Łódź”, wszystko ma znaczenie, od proporcji składników, przez temperaturę wody, aż po czas i warunki „leżakowania” zakwasu. O żadnych półśrodkach nie może być mowy, bo prawdziwy smak jest nie do podrobienia - mówi Aleksandra Sowa, pomysłodawczyni konceptu.
Wcześniej Aleksandra Sowa otworzyła piekarnię w Bydgoszczy, która szybko zyskała popularność. Oprócz rozmaitych, niektórych nawet rzadko spotykanych, gatunków chleba, bułek, drożdżówek z sezonowymi owocami, czy domowych ciast, „Piekarnia Łódź” zaoferuje swoim gościom również dania lunchowe oparte na własnych wypiekach. Wszystko to z produktów najwyższej jakości, od sprawdzonych dostawców. Wnętrze będzie przytulne i przyjemne w odbiorze, odpowiednie zarówno na śniadania z przyjaciółmi, jak i biznesowy lunch.
Deweloper Monopolis, prezentując projekt w maju ubiegłego roku, dokładnie określił profil inwestycji, która oprócz biurowej, ma stać się centrum kulturalno-rekreacyjnym z rozbudowaną i oryginalną ofertą kulinarną, skierowaną do mieszkańców i przyjezdnych, poszukujących inspirujących miejsc do spędzania wolnego czasu.
- 1
- 2
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.