IKEA zmieni menu w restauracjach, ale tradycyjny klopsik pozostanie


IKEA robi kolejny krok w stronę zrównoważonego rozwoju. Do menu restauracji dodaje nowe pozycje, oparte na składnikach pochodzenia roślinnego. To jeden z elementów nowego programu, który koncern zamierza zrealizować do 2025 r.
Nowe zobowiązania IKEA dotyczące żywności ogłoszono w związku z wydarzeniem poprzedzającym szczyt ONZ Food Systems Summit 2021. Zgodnie z założeniami programu, IKEA zobowiązuje się, że do 2025 roku 50 proc głównych posiłków oferowanych w restauracjach ma być pochodzenia roślinnego, a 80 proc. to mięso inne niż czerwone. Ponadto 80 proc. całej pakowanej żywności będzie pochodzenia roślinnego. IKEA zobowiązała się również, że 80 proc. wszystkich głównych posiłków oferowanych w restauracjach będzie spełnić normę "IKEA Zrównoważony Posiłek" dla zdrowszej żywności.
- IKEA chce, aby zdrowe i zrównoważone wybory były najbardziej pożądaną opcją, na przykład pokazując, że żywność na bazie roślin może być naprawdę pyszna. Badania potwierdzają, jak ważne jest, aby zrównoważone produkty były przystępne cenowo i pożądane, a IKEA może w tym przypadku naprawdę coś zmienić. Bardziej zrównoważony wybór nie powinien być luksusem dla nielicznych. Powinien być częścią codziennego życia ludzi - mówi Lena Pripp-Kovac, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Inter IKEA Group.

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU PROPERTYNEWS.PL
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
© Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.