PARTNERZY PORTALU
partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl partner portalu propertynews.pl

To najbardziej perspektywiczny segment w sektorze gastronomicznym na świecie

To najbardziej perspektywiczny segment w sektorze gastronomicznym na świecie
  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 11 gru 2019 14:04

Wygląda jak mięso, smakuje jak mięso, tyle że mięsem nie jest... Mowa o roślinnych zamiennikach białka zwierzęcego, które szturmem odbijają światowe rynki. Wśród producentów prym wiodą Impossible Foods i Beyond Meat, których wartość wyceniono na 12 mld USD z perspektywą wzrostu do 28 mld USD w 2025 roku. Jak podkreślają eksperci JLL, mięso roślinne to jeden najbardziej perspektywicznych segmentów w sektorze gastronomicznym na świecie.

  • Autor: PropertyNews.pl
  • Dodano: 11 gru 2019 14:04

– Na roślinne burgery tego samego producenta zdecydowała się również polska sieć wegańskich restauracji Krowarzywa, wprowadzając je do niektórych ze swoich warszawskich restauracji. Nic w tym dziwnego – popyt na zróżnicowane wegańskie menu wśród mieszkańców stolicy jest ogromny, a w 2017 roku portal Happy Cow umieścił Warszawę na 3. miejscu wśród najbardziej prowegańskich miast  na świecie – mówi Anna Wysocka, dyrektor działu wynajmu Powierzchni Handlowych, JLL

Zdrowo i ekologicznie

Zatem co napędza to zapotrzebowanie na produkty mięsne pochodzenia roślinnego? Kluczowym czynnikiem jest oczywiście rosnąca popularność diety wegańskiej. Szacuje się, że już 30 milionów mieszkańców Europy to weganie lub wegetarianie. W samej Wielkiej Brytanii natomiast liczba wegan wzrosła czterokrotnie w ciągu ostatnich 4 lat ze 150 000 do 600 000 osób. Ale konsumpcja produktów pochodzenia roślinnego to nie tylko ich domena  - wielu z nas zamienniki mięsa traktuje jako ważny element zdrowego stylu życia i zachowań proekologicznych. Nie powinno to dziwić – przy produkcji Impossible Burgers wykorzystuje się  95 procent mniej gruntów, 75 procent mniej wody, a emisja gazów cieplarnianych jest niższa o 89 procent. Korzyści zdrowotne wynikające z diety roślinnej są również coraz bardziej udokumentowane (chociaż burgery roślinne zawierają w przybliżeniu taki sam odsetek sodu i tłuszczów nasyconych jak burgery zwierzęce). Wszystko wskazuje więc na to, że producenci roślinnych zamienników mięsa na stałe wpisali się w rozwój sektora gastronomicznego na świecie.

  • 1
  • 2

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)


Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.218.67.1
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

REKOMENDOWANE DLA CIEBIE

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!