Warszawa bez kultowych restauracji. Ruszyła kolejna fala bankructw


- Tysiące restauracji funkcjonuje na granicy opłacalności, a wiele z lokali musiało już na zawsze zamknąć swoje drzwi. Do wielu kultowych miejsc w Warszawie już nie wrócimy - informuje warszawa.naszemiasto.pl.
Skala upadłości jest znacznie większa niż można przypuszczać i dotknęła także miejsca z długoletnią renomą, oraz te prowadzone przez doświadczonych restauratorów.
Wiele lat zajmie zapewne odbudowa rynku gastronomicznego w całej Polsce, ale już dziś możemy zaobserwować skalę upadłości, jaka dotknęła stołecznych restauratorów. Oto część lokali, które zakończyły działalność:
Atrakcyjne lokale w galeriach handlowych i centrach miast - zobacz oferty na PropertyStock.pl
Drukarnia
Drukarnia to restauracja, która otworzyła się przy ul Mińskiej na początku 2017 roku. Lokal bardzo szybko zdobył ogromną popularność. Restauracja została utworzona w budynku dawnej Drukarni Naukowo-Technicznej, która powstała w 1950 r. i przez wiele lat nosiła imię Rewolucji Październikowej.
Yache Korea
Restauracja specjalizująca się w kuchni koreańskiej w ostatnich dniach stycznia zakończyła swoją działalność. Miejsce funkcjonowało przy ul. Nowogrodzkiej od końca lipca 2018 roku.
WuWu
Bar oraz restauracja WuWu prowadziły swoją działalność od 2018 roku. Działały w praskim centrum Koneser i na początku 2021 roku zmuszone były zamknąć swój lokal.
Zoni
Zoni, jedna z najpiękniejszych restauracji na świecie, podobnie WuWu Bistro w warszawskim Koneserze przestało istnieć.
Tahina
Lokal przy ul. Wilczej działał od sierpnia 2018 roku. W końcowych dniach grudnia 2020 roku poinformowano o zakończeniu działalności.
Superiore
Restauracja przy ul. Pięknej działała od 2012 roku. Po ośmiu latach zmuszona była poinformować o zamknięciu.
Hałas Vinyl+Coffee
Istniejący od 4 lat przy ul. Jagiellońskiej Hałas zakończył w grudniu swoją działalność. Miejsce było połączeniem kawiarni typu speciality i sklepu z winylami.
Flambeeria
Z końcem września działalność zakończyła Flambeeria – restauracja specjalizująca się w alzackich tarte flambee. Flambeeria działała od 2014 roku przy ulicy Hożej. Informacja o zamknięciu została zamieszczona na fanpage’u restauracji na Facebooku.
Kumin
Po 4 latach zamyka się restauracja Kumin, która specjalizowała się w kuchni bliskowschodniej. Szefową kuchni restauracji była Agata Paszkowska.
Więcej czytaj na warszawa.naszemiasto.pl.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)
Odpowiedz-
0
0