Rola pszczół w ekosystemie jest ogromna i coraz więcej osób interesuje się tą tematyką – m.in. pracownicy hoteli Accor w Polsce i na Węgrzech. Szacuje się, iż gdyby zabrakło zapylania roślin uprawnych przez pszczoły, w ciągu roku wartość produkcji rolnej w Polsce byłaby niższa o około 4 mld złotych. 30 proc. produktów spożywczych istnieje dzięki zapylaczom – m.in. dzięki pszczołom, które stanowią 70 proc. ogólnej liczby zapylaczy. Aktualnie, największym zagrożeniem dla pszczół jest rosnące zużycie trujących pestycydów i herbicydów stosowanych w rolnictwie przemysłowym.
– Pasieki i pszczelarstwo miejskie powstało, jako odpowiedź na to, że środowisko na wsi – z racji ilości stosowanych toksycznych pestycydów, jest dziś bardziej zanieczyszczone chemią i opryskami niż tereny miejskie. Pszczoły z Trójmiasta są zdrowsze i nie chorują – tłumaczy Tomasz Wojtiuk z firmy Beeup.pl, pszczelarz i członek Polskiego Związku Pszczelarskiego z którym współpracują hotele grupy Accor.
DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU (90%) JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU PROPERTYNEWS.PL
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Komentarze