Czekoladowe inspiracje w hotelach Mercure

Hotele Mercure w ramach kampanii Sweet Secret by Mercure zapraszają do odkrycia na nowo walorów czekolady, oferując ręcznie robione praliny o nietuzinkowych smakach.
Czekolada cieszy się uznaniem na całym świecie nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Poprawia też nastrój, dodaje energii, a dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest zdrowym łakociem. Czekolada wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu w chwilach stresu ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu. Masa kakaowa zawiera ponad 300 rożnych substancji chemicznych, z których na szczególną uwagę zasługują składniki mineralne m. in.: żelazo, cynk, selen, wapń oraz witaminy z grupy B i E. Po zjedzeniu czekolady wzmaga się produkcja serotoniny, ważnego, neuroprzekaźnika, odpowiedzialnej za nasz dobry nastrój. Dlatego też nazywana jest hormonem szczęścia potęgującym odczuwanie przyjemności.
Niezwykłe walory czekolady znane były w plemieniu Majów już w IV w p.n.e. Dla Azteków natomiast czekolada miała dużą wartość handlową, porównywalną do złota. Pierwszą znaną nam czekoladę w formie tabliczki wyprodukował Filip Suchard w 1819 roku w Szwajcarii, a pół wieku później Belgowie wymyślili bombonierę - tekturowe opakowanie dla nadziewanych czekoladek.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.