PARTNERZY PORTALU

Nowy zakład Virtu powstanie w Zawierciu

Nowy zakład Virtu powstanie w Zawierciu
fot. Shutterstock
  • Autor: PAP
  • Dodano: 24 paź 2017 15:04

Virtu, producent chłodzonych dań gotowych, otworzy nowy zakład produkcyjny w Zawierciu w pierwszym kwartale przyszłego roku. Warta 80 mln zł. inwestycja ma zapewnić ok. 130 miejsc pracy.

Nowy zakład, budowany w pobliżu istniejącego, będzie miał powierzchnię 15 tys. mkw., co w połączeniu z obecną fabryką da łączną powierzchnię 25 tys. mkw. Tym samym - jak podała spółka - będzie to największa fabryka w tej kategorii w Polsce.

Powstająca w zawierciańskim parku przemysłowo-technologicznym inwestycja umożliwi poszerzenie oferty spółki, dostarczającej dziś na rynek ponad sto różnorodnych produktów, od klasycznych pierogów po egzotyczne dania kuchni świata.

Szukasz terenów inwestycyjnych? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Dyrektor zarządzający Virtu Grzegorz Cielecki ocenia, że warte 80 mln zł przedsięwzięcie ma duże znaczenie dla lokalnego rynku pracy. - Zakład da dodatkowo około 130 nowych miejsc pracy; w połączeniu z obecnymi 680 etatami w macierzystym zakładzie zatrudnimy łącznie ponad 800 osób - zapowiedział dyrektor, cytowany we wtorkowym komunikacie prasowym Virtu.

Nowy zakład ma umożliwić m.in. produkcję i szybkie wdrożenie na rynek nowych dań. Fabryka będzie korzystać z zaawansowanej technologii gwarantującej jakość produktów. "Tym samym Virtu wyznacza kierunki rozwoju branży FMCG (ang. fast-moving consumer goods - produkty szybkozbywalne) w Europie" - podali przedstawiciele firmy.

Według zapowiedzi nowy zakład rozpocznie pracę w pierwszym kwartale 2018 roku. Wcześniej przeprowadzony będzie nabór pracowników.

Virtu od 1992 r. jest producentem dań gotowych, które co roku trafiają do ponad 10 mln domów w Polsce i innych krajach. Głównym założeniem firmy jest oferowanie produktów łatwych i wygodnych w przygotowaniu - nawet w ciągu 3 minut.

Jak wynika z badań Panelu Gospodarstw Domowych GfK, firma Virtu zanotowała największe udziały w rynku dań gotowych w Polsce. Badania dowodzą, że w tej grupie produktów Polacy najbardziej lubią pierogi, a zakupy najchętniej robią w dyskontach. W ciągu ostatniego roku sprzedaż dań gotowych wzrosła o niespełna 15 proc., co wynika ze zwiększonej częstotliwości zakupów.


WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)


Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.252.196
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!