Szwajcarski producent czekolady rozbudowuje fabrykę


20 września zawieszono wiechę na budowie hali do produkcji czekolady zestalonej na terenie fabryki Barry Callebaut. Budowę hali rozpoczęto w lipcu 2018 r., a uruchomienie produkcji nastąpi w pierwszym kwartale 2019 r. Zakład mieści się na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej na Nowym Józefowie.
Jak podkreślił dyrektor fabryki Paweł Glijer, polski oddział jest jednym z najszybciej rozwijających się w całej grupie Barry Callebaut, która w 55 zakładach rozsianych po całym świecie wytwarza rocznie 1,9 mln ton czekolady, co stanowi ok. ¼ światowej produkcji. Barry Callebaut zaspokaja potrzeby branży spożywczej, skupiając się na producentach artykułów spożywczych, rzemieślnikach i profesjonalnych użytkownikach czekolady, takich jak cukiernicy czy ciastkarze.
- Łódź jest strategiczną lokalizacją dla Grupy Barry Callebaut. Jesteśmy największą fabryką czekolady w Europie poza Belgią. Dzięki dobrym relacjom z władzami Łodzi i Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, jest to dobre miejsce do inwestowania i rozwoju firmy. Dzięki temu w ciągu czterech lat potroiliśmy nasz potencjał produkcyjny czekolady płynnej - mówi dyrektor Paweł Glijer.- Teraz budujemy fabrykę czekolady zestalonej, która będzie miała trzy linie produkcyjne. Będzie wytwarzała 40 tys. ton rocznie.
- Gratuluję dynamicznego rozwoju, cieszę się, że władze Łodzi mogły w tym pomóc. Prowadzimy rozmowy, żeby w Łodzi powstawały kolejne inwestycje firmy Barry Callebaut. Mam nadzieję, że dzięki temu Łódź stanie się faktycznym europejskim centrum produkcji czekolady - mówi Wojciech Rosicki, wiceprezydent Łodzi.
Firma Barry Callebaut oprócz fabryki czekolady w Łodzi, w 2015 r. utworzyło również Centrum Usług Wspólnych. – W obu lokalizacjach zatrudniamy ponad 350 osób i wciąż przyjmujemy nowych pracowników. Wraz z nową halą powstanie 30 stanowisk pracy – dodał dyrektor Paweł Glijer.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)
Nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy.